Semintele traditionale vechi: un nou interes in agricultura ecologica

Semintele traditionale vechi: un nou interes in agricultura ecologica

Semințele tradiționale vechi: un nou interes în agricultura ecologică

Paula DRAGOMIR
inginer în Agricultură ecologică și Agroecologie
(MSc dublă diplomă Wageningen University și ISARA-Lyon)
pauladragomir9@gmail.com

Semințele tradiționale sunt semințe din soiuri vechi de plante nemodificate genetic. Spre deosebire de semințele convenționale, aceste soiuri vechi sunt reproductibile, adică pot fi multiplicate de către agricultorii care le folosesc. În plus, aceste soiuri pot avea multe avantaje față de soiurile convenționale cu care agricultorii s-au obișnuit în ultimii ani:
1. În primul rând, faptul că aceste semințe sunt reproductibile oferă independență economică agricultorilor, care nu mai sunt nevoiți să cheltuie bani pentru a-și cumpăra semințe. Cu numai câteva semințe și un pic de răbdare și de îndemânare, ei pot obține în câțiva ani propria lor „bancă” de semințe.
2. Pe de altă parte, multe studii recente au demonstrat că legumele din soiurile tradiționale conțin chiar și de 20 de ori mai multe nutrimente decât celelalte soiuri. Prin aceste studii reiese că legumele obținute sunt mai nutritive și mai bune pentru sănătate datorită conținutului lor ridicat în vitamine, minerale și micronutrienți benefici pentru organism.
3. Un alt avantaj major îl constitue conținutul ridicat al plantelor din soiuri vechi în fitochimicale. Aceste molecule specifice vegetalelor, prezente în toate plantele, le ajută să se apere de dușmani sau să alunge dăunătorii, cum ar fi buruienile, predatorii sau patogenii. Conținutul ridicat în fitochimicale al plantelor din soiuri tradiționale se datorează faptului că plantele din soiurile vechi s-au adaptat de-a lungul timpului mediului înconjurător. În prezent, numeroase studii asupra fitochimicalelor sunt efectuate pentru a determina capacitatea acestora de a proteja plantele de dăunători și pentru a putea utiliza aceste molecule în agricultură.
Noul regulament european al agriculturii ecologice, adoptat pe 22 noiembrie 2017, autorizează agricultorii să folosească semințe tradiționale. Două noi categorii de semințe vor fi accesibile producătorilor: soiurile vechi țărănești, acum numite „material heterogen biologic”, și soiurile selecționate special pentru agricultura ecologică, numite „soiuri biologice adaptate pentru producția ecologică”.
Aceste noi categorii vor fi repertoriate într-o nouă bază de date, care ar putea să se dezvolte rapid, deoarece producătorii înșiși ar putea contribui cu soiurile lor fără să plătească.
În plus, baza de date s-ar putea dezvolta și mai rapid dacă producătorii vor adăuga și alte noi produse alimentare ecologice, cum ar fi, de exemplu, rase de animale (iepuri, rumegătoare etc.) și produse nealimentare, cum ar fi ceara de albine, pluta, lâna etc. Deci soiurile vegetale și rasele de animale ecologice disponibile vor fi mai cunoscute datorită acestei noi baze de date.
Producătorii în sisteme ecologice vor fi obligați să le folosească începând cu 2021. Semințele convenționale nu vor mai fi autorizate decât dacă soiurile ecologice corespunzătoare nu există. Și, în plus, producătorii vor putea să-și înmulțească în voie semințele fără probleme, fără taxe sau autorizații suplimentare.
În România, Banca de Resurse Genetice Vegetale de la Suceava (www.svgenebank.ro) oferă gratuit tuturor doritorilor semințe din soiuri vechi locale de plante analizate și înmulțite la stațiunea lor de cercetare. De două ori pe an, oricine dorește poate comanda câteva soiuri din cele oferite pe site-ul lor. În perioada 16 august – 15 septembrie se pot comanda specii de toamnă, iar în perioada 15 noiembrie – 15 ianuarie se pot comanda specii de primăvară pentru anul agricol următor. Cantitatea de semințe oferită este însă limitată (în jur de 5-25 semințe în funcție de soi), deoarece scopul distribuției este de a le oferi tuturor posibilitatea de a avea câteva soiuri vechi și de a le înmulți singuri pentru a obține o „bancă de gene” personală.
Ferma Geonatura în sistem ecologic (www.facebook.com/fermageonatura) din județul Bacău a înmulțit în ultimii cinci ani numeroase soiuri vechi de legume și cereale, plecând de la cele câteva semințe oferite de banca de gene. Acum se poate mândri cu o colecție impresionantă de semințe, cu ajutorul căreia obține o producție satisfăcătoare de legume și cereale, atât pentru hrana familiei, cât și pentru vânzare.
Într-un final, ținând cont de criza economică și climatică din ultimii ani, nu este de neglijat aportul semințelor tradiționale în agricultura ecologică, datorită adaptării lor la mediul înconjurător și a independenței economice obținute.

Bibliografie:
http://unpetitanesurlaroute.ek.la/comparaison-nutritive-entre-des-tomates-issues-de-semences-paysannes-e-a126430350
Documentarul „Que mangeons-nous vraiment ? De la terre à l’assiette” de Linda Bendali și Sophie Le Gall, 2015
http://www.manger-cru.fr/2013/12/les-varietes-anciennes-bientot-remises.html?m=1
https://www.artemisia-lawyers.com/fran%C3%A7ais/publications-et-interventions/nouveau-r%C3%A8glement-ab/
Banca de Resurse Genetice Vegetale de la Suceava, www.svgenebank.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.