Ca la Formula 1, Ferrari tinteste primul loc si in agricultura! – Interviu

Ca la Formula 1, Ferrari tinteste primul loc si in agricultura! – Interviu

”Ca la Formula 1, Ferrari țintește primul loc și în agricultură!”
Interviu în exclusivitate cu Francesco Ferrari,
președintele Ferrari Costruzioni Meccaniche
Ferrari Costruzioni Meccaniche S.r.l. a fost înființată în 1961 de Luigi Ferrari, iar astăzi este condusă de fiii lui, Francesco și Dario. Compania, astăzi lider de piață în domeniul mecanizării pentru fermele legumicole, produce și vinde în întreaga lume mașini de plantat, tractate și autopropulsate, pentru salată verde, roșii, vinete, varză și tutun.
”Fără cercetare nu există inovare, iar fără inovare noi nu am fi existat” – era crezul fondatorului companiei, exprimat în 1961, dar la fel de valabil și astăzi.
L-am abordat pe Francesco Ferrari la întâlnirea pe care Ferrari Costruzioni Meccaniche S.r.l. o organizează la fiecare doi ani cu toți colaboratorii din lume, la Guidizzolo, în Italia.
– Domnule Francesco Ferrari, numele companiei dumneavoastră este cunoscut în întreaga lume. Cel mai adesea, este asociat cu viteza și culoarea roșie. Ce au în comun mașinile de plantat pe care le produceți dumneavoastră cu acelea de pe șosele și circuitele de Formula 1?
– Numele companiei este asociat cu cel al mașinilor, iar acest aspect, cu siguranță, îmi face plăcere. Ferrari este, într-adevăr, un nume cunoscut în toată lumea. În comun avem desigur marea pasiune de a fi mereu pe primul loc, ca în Formula 1. Ținem foarte mult să asimilăm cele mai noi tehnologii. Acesta este primul nostru obiectiv. Este ceea ce au în comun mașinile de plantat pe care le producem noi cu acelea de pe șosele și circuitele de Formula 1. Încercăm mereu să câștigăm, să fim primii.
– Pe noi, românii, ne interesează mult cum suntem priviți de străini. Cum vedeți dumneavoastră piața agricolă din România, în comparație cu alte piețe de profil din Europa și din lume?
– Sigur că piața românească este interesantă. Noi suntem interesați de toate piețele de desfacere, chiar și de cele care par mai puțin interesante. Credem că, în particular, piața românească poate avea o mare valoare în viitor. În primul rând, avem în comun faptul că suntem latini. Și mentalitatea de a face și de a vedea lucrurile este asemănătoare. Desigur, tot ce putem face noi în Italia se poate face la fel și în România. Cred că sunt posibilități foarte mari de dezvoltare a pieței românești. Și nu mă refer aici la tehnologie. Fiecare piață are particularitățile ei. Toți însă privesc spre piața americană, o urmăresc cu atenție. Este, oricum, o piață interesantă. Dar să ne întoarcem la piața din România. Și aceasta este interesantă și, sigur, în viitor se vor înregistra performanțe foarte bune aici.
– Dar România?
– Noi o vedem bine. Eu chiar călătoresc în România. Înainte veneam doar din când în când, dar acum vin constant. Chiar cred că țara are un mare potențial. Putem să facem treabă (să muncim), să colaborăm.
– Francesco Ferrari știe să utilizeze toate mașinile de plantat, mecanice și automate, pe care le produce?
– Trebuie să recunosc că am mici dificultăți. Data nașterii nu mă ajută prea mult. Sunt născut într-o perioadă în care un computer puteai să vezi doar rareori. Acum am crescut, îmi plac computerele, mă fascinează, iar compania noastră le folosește în toate activitățile. Ne ajută să fim la zi cu tehnologia de producție. Dar, personal, nu sunt tipul care se pune pe ”butonat”, cum se spune. Pe partea mecanică, cunosc toate mașinile în amănunt. Știu foarte bine toate procedurile, pentru că lucrez alături de o întreagă echipă tehnică. Dar, dacă mi s-ar cere să mă uit pe partea de electronică, trebuie să vă spun că prefer să se uite alții. Asta este o mare lipsă.
– Bărbații din familia Ferrari sunt cunoscuți pentru viziunea lor pe termen lung. Cum vede Francesco Ferrari în 2061 compania fondată de Luigi Ferrari în 1961?
– Este o întrebare frumoasă. (Râde…) Este o întrebare pe care încep să mi-o pun și eu. Asta înseamnă că nu mai suntem copii. Așa că spun direct: nu știu cum va fi. Dar eu am speranța că va fi bine. Nu cred că va depinde de mine, depinde de cine va veni după mine, până în 2061. Dorința mea este ca tot ce am făcut eu, fratele meu și colaboratorii noștri, tot ce am construit noi adică, să nu fie pierdut într-o zi. Și să continue cu aceeași pasiune și mândrie care ne-au adus până aici. Iar speranța mea este să transmit aceeași pasiune copiilor mei, care lucrează deja în companie, precum și nepoților mei. Îmi doresc să aibă pasiune pentru muncă, să continue cu aceeași pasiune și forță, să fie mereu primii. Îmi doresc ca fiicele mele și nepoții mei să poată continua în această direcție. Mi-ar părea rău să fie totul pierdut. Dar nu pentru valoarea economică, aceasta mă interesează doar relativ. Este adevărat, îmi place să am un nivel de viață înalt. Dar mă interesează ca activitatea mea de până acum să fie dusă mai departe, pasiunea urmașilor să fie aceeași și, de ce nu, totul să fie făcut mult mai bine. De ce nu?… Îmi doresc să ajung și eu în 2061, să văd ce se întâmplă cu Ferrari Costruzioni Meccaniche.
– Vă mulțumim și vă așteptăm în toamnă la Târgul Internațional de Agricultură Ecologică ECO-INT, de la Bacău.

Leave a Reply

Your email address will not be published.