CALENDARUL LUCRĂRILOR DE SEZON ÎN LEGUMICULTURA ECOLOGICĂ

CALENDARUL LUCRĂRILOR DE SEZON ÎN LEGUMICULTURA ECOLOGICĂ

dr. ing. Maria CĂLIN

Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău

Primăvara este un anotimp de tranziţie, iar în acest an în luna martie amplitudinea fluctuaţiilor a fost foarte mare, vremea fiind cu extreme şi modificări a ceea ce consideram noi normal. Oricum, sperăm că a venit primăvara şi un legumicultor profesionist trebuie să-şi organizeze bine lucrările câmpului pentru a-şi menţine apa în sol, a profita de ea pentru semănăturile timpurii şi din toamnă.

Dacă va fi un normal climato-logic, luna aprilie ar trebui să fie aşa cum şi-o doreşte un fermier: în prima parte, 1 -15, senin şi cald, între 17 – 20 aprilie puţine precipitaţii, şi apoi iar senin şi cald. De fapt, luna aprilie este cea mai reprezentativă a primăverii, când iarna este doar o amintire şi zilele tot mai calde devin o certitudine. Se pot semnala inclusiv averse, uneori însoţite şi de descărcări electrice care sporesc entuziasmul cultivatorilor şi optimismul pentru un an agricol prosper. Oricum, aprilie este o lună importantă pentru toţi agricultorii, de calitatea lucrărilor efectuate acum depinzând în mare parte producţiile la hectar.

Culturi legumicole în câmp

  • Pregătirea urgentă a patului germinativ şi terminarea în cel mai scurt timp a semănăturilor din prima urgenţă: morcov de vară, ceapă, pătrunjel, mazăre etc. – dacă nu s-au semănat în luna martie.
  • Mobilizarea solului prin grăpare superficială (5-8 cm) în vederea înfiinţării culturilor de ardei, tomate, vinete, castraveţi, pepeni, dovlecei, ţelină, varză, fasole etc.
  • Tratamente fitosanitare permise în agricultura ecologică şi călirea răsadurilor ce se vor planta în luna aprilie.
  • Lucrări de întreţinere pentru culturile înfiinţate în lunile februarie şi martie, în funcţie de stare de vegetaţie şi îmburuienare.
  • Modelarea terenului în brazde înălţate pentru înfiinţarea culturilor de: solanacee, bostănoase, rădăcinoase, vărzoase şi verdeţuri.
  • Înfiinţarea culturilor prin semănare direct în câmp: tomate de vară-toamnă, fasole de grădină şi boabe, castraveţi, sfeclă roşie, morcov, porumb zaharat.
  • Înfiinţarea culturilor prin plantare de răsaduri: varză de vară, conopidă de vară, gulii şi gulioare, tomate timpurii şi tomate de vară.
  • Irigarea culturilor înfiinţate prin semănat şi prin răsad.
  • Completarea golurilor din culturi, la 5-6 zile după plantare.

Sere, solarii, răsadniţe

  • Îngrijirea răsadurilor în sere solarii, răsadniţe (tomate, ardei gras, lung şi gogoşar, vinete, ţelină etc.) şi pregătirea lor pentru plantare la începutul lunii mai (efectuarea de tratamente de combatere dăunători, patogeni, udare aerisire, călire).
  • Lucrări de îngrijire şi fertilizare fazială (cu îngrăşăminte admise în cultura ecologică) la culturile înfiinţate din toamnă (verdeţuri, ceapă, seminceri).
  • Recoltare culturi înfiinţate în toamnă sau primăvară: spanac, salată, sparanghel, ceapă verde, usturoi verde, ridichi de lună, varză timpurie.
  • Marcarea şi modelarea terenului în vederea plantării în solarii.
  • Semănat fasole urcătoare (sau plantat, dacă s-a făcut răsad).
  • Plantarea solariilor în prima jumătate a lunii aprilie, cu: tomate, ardei gras, ardei lung, ardei iute, vinete, castraveţi, pepeni etc.
  • Palisarea culturilor înfiinţate în solarii: tomate, castraveţi, pepeni.
  • Fertilizarea fazială a culturilor din solarii.
  • Irigat pe brazde sau prin picurare.
  • Prăşit manual pe rând şi pe intervalul dintre rândurile de plante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.