TIPARUL ECOLOGIC – VIITORUL ÎN SOLUȚII SIMPLE: HÂRTIE, CERNEALĂ, ENERGIE

TIPARUL ECOLOGIC – VIITORUL ÎN SOLUȚII SIMPLE: HÂRTIE, CERNEALĂ, ENERGIE

ECO AGRICULTURA este tipărită eco friendly

Sergiu POENARU

SC MANIFEST SRL – Tipografia Centrală

www.tipografia-centrala.ro

Ne apropiem, în toate domeniile, tot mai mult de noțiunea de “eco friendly” (prietenos cu mediul). Un concept care transformă relația dintre om și natură din una de exploatare într-una de prietenie, care acum câțiva ani nu exista la noi. Această noțiune este astăzi alăturată tuturor elementelor sociale afectând interacțiunea noastră cu mediul înconjurător, de la metodele de producție până la comportamentul în societate. A fi eco este în esență un mod de viață care trebuie să ne ghideze acțiunile cotidiene și deciziile existențiale. Pentru fiecare din noi, a fi eco implică lucrurile simple, ușor de găsit și ușor de pus în practică. Totuși, găsim urme ale ignoranței noastre care de cele multe ori împiedică, sau în cel mai fericit caz întârzie, adoptarea acestui stil de viață.

Există în jurul nostru multe resurse neutilizate, astfel încât se impune o educație solidă și constantă în acest sens, o conștientizare a faptului că putem profita de toate beneficiile unui stil de viată eco fără să renunțăm la confortul creat de societatea modernă. Trebuie doar sa fim atenți, să ne uitam în jur și să aplicăm soluțiile cele mai simple și vom constata că suntem foarte aproape de perfecțiune, de comuniune cu natura, foarte aproape de a trăi în armonie cu tot ce se află lângă noi.

Construirea unei afaceri înfloritoare și protejarea mediului înconjurător nu trebuie să fie un compromis dificil. Aceasta a fost ideea care a stat la baza modificării mode-lului nostru de business. Când vine vorba de imprimare, soluțiile actuale din industrie ușurează în fiecare zi găsirea echivalentului eco. Trebuie doar să vrei și să înțelegi că îmbrățișarea variantelor ecologice le face să fie mai accesibile, să devină mai repede o normă a industriei.

A imprima ecologic este mai mult decât mesajul unui print, al unei reviste, chiar și aceasta. Pentru noi presupune conștien-tizarea întregului lanț de producție pentru a transmite acest mesaj – al materialelor implicate, al resurselor utilizate, dar și al impactului asupra ecosistemelor locale și, nu în ultimul rând, al celor globale.

Hârtia

Pentru noi, a imprima ecologic presu-pune să folosim hârtie care provine din surse reciclabile. Dacă este parțial din surse reciclabile, atunci ne asigurăm că materia primă folosită provine din plantațiile de copaci administrate în sisteme sustenabile, cu impact limitat asupra mediului încon-jurător și care nu folosesc substanțe nocive, precum clorul, în procesul de producție. Este important de știut că hârtia care utilizează fibre reciclate poate sau nu să fie opțiunea cea mai ecologică. Acest lucru depinde de substanțele chimice și deșeurile implicate în procesul de reciclare pentru a obține în final foi albe gata de tipărit. Doar cunoscând întregul sistem de producție putem vorbi despre imprimarea verde cu hârtie reciclată.

Imprimările ecologice folosesc hârtie uzată, reciclată, de tip ziar, care necesită mai puțină energie, apă și tratament chimic pentru obținerea ei decât reciclarea în hârtie albă. În plus, materialele biodegradabile sau reciclabile ajută la evitarea gestionarii deșeurilor permanente în depozitele de deșeuri.

De asemenea, reducerea și reutilizarea deșeurilor este la fel de importantă ca și folosirea hârtiei reciclate ca materie primă. Utilizând hârtie de calitate superioară, operatori instruiți și echipament modern, cantitatea de hârtie necesară pentru realizarea unei lucrări tipărite poate fi redusă semnificativ, rezultatul fiind un proces de producție optimizat, fără consum inutil.

Cerneala

O altă mare componentă este cerneala. Imprimarea ecologică folosește cerneluri vegetale, cel mai frecvent pe bază de soia sau apă, în locul cernelurilor pe bază de petrol, care conțin compuși volatili toxici eliberați în procesul de uscare. Cernelurile pe bază de plante sunt blânde cu mediul înconjurător și produc imagini luminoase, de înaltă calitate, care sunt ușor de îndepărtat în timpul reciclării hârtiei. Cernelurile pe bază de apa oferă un luciu deosebit și culori de durată, la fel ca cernelurile UV. De asemenea, imprimantele ecologice moderne utilizează soluții și filtre de neutralizare organice pentru a asigura că solvenții și protectorii utilizați în imprimare nu contaminează apele subterane și solurile locale.

Energia

O altă mare componentă este energia folosită în tot procesul de producție. Echipamentele primare și instalațiile adiacente care utilizează surse de energie regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, reprezintă soluția ideală pentru a imprima ecologic. Eficientizarea termică a spațiilor de birouri și a halelor de producție, iluminarea fluorescentă, utilizarea apei în cantități scăzute pentru amenajarea teritoriului și a echipamentelor folosite în producție diminuează cantitatea totală de resurse necesare pentru realizarea unei produs tipărit.

Când toate aceste elemente sunt atinse, atunci putem vorbi de o imprimare ecologică, de un tipar eco friendly, pe care noi, echipa MANIFEST, îl îmbrățișăm și îl facem cunoscut prin intermediul noilor noștri prieteni de la ECO AGRICULTURA. Împreună am găsit modalitatea cea mai simplă de a atinge un scop comun folosind mijloace care nu puteau fi decât ecologice. Mesajul revistei nu putea fi transmis decât prin intermediul tiparului ecologic, respectând astfel noțiunea de eco prin conținut, dar și prin formă.

Noi, echipa MANIFEST, promovăm consumul ecologic, responsabil față de natură și resursele sale epuizabile, față de generațiile de astăzi și de mâine.

În măsura în care am reușit să facem cu-noscut un mesaj ecologist tipărit pe un su-port ecologic, atunci putem spune ca ne-am îndeplinit o parte din misiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published.