Editorial – Să fie tot răul spre bine?

Editorial – Să fie tot răul spre bine?

Sandra Popa

Agricultura ecologică a câștigat un nou investitor. În această ediție ne bucurăm să anunțăm în exclusivitate că unul dintre marii fermieri din nord-estul țării a luat decizia de a trece 700 ha din convențional în ecologic. Și nu doar atât, Moldova Farming Ecologic are de gând să facă performanță aplicând tehnologie ca la carte. Cu o experiență de peste 20 de ani în agribusiness, Cătălin Grigoriu și-a demonstrat iscusința în managementul agricol arătând că pe cele 7.000 ha lucrate în convențional poate obține producții bune pe terenuri nedorite de nimeni. În paginile revistei aflați cum face acest lucru, dar și obiectivele pe care și le-a stabilit în agricultura „verde

În altă ordine de idei, acest număr ne găsește într-o perioadă extrem de tulbure. După ieșiri în stradă și nemulțumiri legate de gestionarea crizei provocate de pesta porcină africană România pare a se fi împărțit în două. O Românie a celor care trudesc pământul și pentru care rezultatele lor înseamnă viața și o Românie a celor care doar consumă nepăsători ceea ce livrează piața. Aflăm chiar de la oficialii ministerului agriculturii că țara noastră nu are specialiști care să fi studiat maladia care decimează în masă porcii, așa că trebuie să acceptăm fără să crâcnim regulile stabilite de străini. Prin târg se vehiculează zvonul că după calmarea situației, fermierii olandezi și danezi au de gând să-și relocheze în România fermele de porci. Micii crescători de porcine nu mai îndrăznesc să scoată nasul în lume sau să mai comenteze ceva, de teama de a nu fi luați în colimator. Ba mai mult, printre ei umblă vorba că dacă până acum România importa 50-70% din necesarul de carne de porc de acum vom importa 100%. De aici și revolta celor care pe bună dreptate afirmă că, au toate motivele să creadă că există interese pentru ca țara noastră să devină piață de desfacere pentru alte state europene.

La granița de sud, adică în Bulgaria bate o nouă epidemie – febra rumegătoarelor mici, o boală care afectează… ați ghicit oile și caprele. De așteptat, dacă ne gândim că până acum fuseseră singurele specii neafectate.

Într-un astfel de context, în sufletul multor români s-a activat sentimentul patriotic. Măcar cu atât să ne alegem după însângerarea sectorului porcin. Pare că o parte a României s-a trezit și îndeamnă, cel puțin pe rețelele de socializare, la mobilizare, atunci când se pune problema achiziționării de produse. Mesaje de genul „Cumpărați carne de porc românească, nu luați de la străini“ sunt tot mai fregvente. Azi vorbim despre porci, nu știm ce sau cine urmează în viitor, însă sentimentul patriotic ar trebui să vizeze toate sectoarele economiei. Hai să cumpărăm pe cât posibil direct de la producători sau crescători de animale (să susținem lanțul scurt),  să căutăm produse cât mai curate, manufacturieri. Munca românilor trebuie susținută de noi, cumpărătorii, pentru că, se vede treaba, străinii nu au niciun interes să ne ajute. Rămân cu această mică speranță a sentimentului patriotic. Aș vrea să cred că tot răul e spre bine, vorba românului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.