GĂLBENUȘ DE BĂRĂGAN, OUL FITNESS DE ROMÂNIA

GĂLBENUȘ DE BĂRĂGAN, OUL FITNESS DE ROMÂNIA
Sandra Popa

 

La 31 de ani, Mihai Petruș, fiul fermierului Aurel Petruș cunoscut pentru cele 1.300 ha cultivate în sistem ecologic, în județul Călărași, se ocupă cu mare mândrie de ferma de găini ouătoare a familie. Având furajele asigurate din afacerea cu cereale bio, Mihai a avut curajul să diversifice activitatea fermei, aducând o componentă zootehnică pe lanțul de producție. În 2010 a populat prima hală, iar găinile lui au început să producă primele ouă. În anii care au urmat s-au ridicat alte două hale, iar numărul de exemplare a crescut de la 3.000 la 8.700 de păsări.

– Mihai, ai la îndemână furaje certificate ecologic, cu siguranță acesta a fost motivul pentru care ai ales ca și ferma de găini ouătoare să fie tot în sistem ecologic. Găinile din ferma ta sunt libere, trăiesc la sol, au parte de cea mai bună hrană, cu ce cifră sunt ele inscripționate cand pleacă din fermă?

– Cu cifra 0, asta este marca sistemului eco.

– Pentru cei care nu cunosc semnificația cifrelor înscrise pe ouă te rog explică-le tu.

– Cifra 3 o poartă ouăle produse de găinile crescute în baterii, cifra 2 sunt ouăle găinilor crescute în baterii îmbunătățite sau voliere, iar cifra 1 ne spune că acele ouă vin de la găini care cresc atât în spații închise, cât și afară, iar cifra 0, cea mai valoroasă, dacă pot spune așa, spune că ouăle vin de la găini crescute liber, atât afară cât și în interior, dar cel mai important, acestea sunt hrănite cu furaje certificate ecologic.

– Deci hrana este cheia afacerii cu găini ouătoare ecologice.

– Majoritate ingredientelor care compun hrana acestor păsări (grâu, porumb, șrot de floarea-soarelui, șrot de soia, fullfat de soia) provin de pe terenurile cultivate în sistem ecologic. La acestea se adaugă premix-urile.

– Cine face amestecul, cum îl preparați?

– Avem moară, amestecător, șrotul ni-l facem singuri, pentru că avem un extruder plus o presă de ulei prin care extragem uleiul și rezultă un șrot cu conținut proteic bun. Din buncărul cap de grajd mâncarea vine pe tubulatură în mod automat în hală. Găinile sunt hrănite de 7 ori pe zi.

– Ce rasă de găini crești și ce poți spune despre ele?

– Rasa este Hy-Line Brown, originară din Statele Unite, este foarte rezistentă la boli, are o constanță în ceea ce privește producția. Pot spune că mănâncă mai mult, produc mai puțin, dar ne asigură o constanță. Am avut și alte rase, dar aceasta ne-a mulțumit cel mai mult.

– Câte găini aveți în fermă în acest moment?

– În prezent avem două hale, populate cu câte 3.000 de exemplare, dar vom ajunge la maximum 8.700 exemplare cât permite ferma.

– Care este ciclul de producție, de la ce vârstă populați halele și care este curba de producție ?

– Popularea unei hale de găini ecologice se face în felul următor: în primul rând trebuie să găsești un furnizor de puicuțe ecologic, dacă nu îl găsești poți cumpăra din sistemul convențional cu mențiunea că trebuie să obți o derogare din partea MADR. Vârsta de populare este între 16 și 18 săptămâni. Dacă puicuțele provin din sistemul convențional ele trebuie să treacă printr-o perioadă de conversie de 6 săptămâni, timp în care sunt hrănite cu furaj ecologic, stau într-un mediu ecologic, pentru că acesta este regulamentul. Gâinile încep să producă de la 22 săptămâni și ating un maxim de producție între 30 și 40 de săptămâni, vârsta lor efectivă. După această vârstă începe un declin al producției. Noi ținem găinile în jur de 80-90 săptămâni. Dacă adăugăm și cele 16 săptămâni vârsta pe care o au la venirea în fermă, înseamnă că ele pleacă după un an și jumătate. Găinile reformă se vând la poarta fermei cu prețuri ce variază între 2-7 lei/kg în funcție de piață, de momentul depopulării și graba noastră.

– Există vreo diferență între carnea acestor găini crescute în sistem ecologic și puii crescuți pentru carne ? Este ca la vaci, rase de carne și rase de lapte?

– E o diferență foarte mare. Noi avem găini de ouă. Greutatea medie a unei găini de ouă este de 2 kg. Carnea este mai tare, ațoasă, nefiind o rasă de carne, dar pentru ciorbă este foarte bună.

– Aveți linie de sortare și ambalare pentru ouă?

– Ouăle din fermă sunt aduse în centrul de sortare și ambalare, aici sunt ștampilate, ambalate, trimise la frig și livrate spre magazine ulterior.

– Hala este computerizată?

– Funcțiile de menținere a temperaturii, iluminatul, ventilația sunt controlate de un computer. Toate echipamentele pe care le avem sunt aduse din Germania.

– Ce ar trebui să știe cineva care ar vrea să investească în acest domeniu despre creșterea găinilor ouătoare în sistem ecologic?

– În primul rând nu trebuie să se aștepte la producțiile care se obțin în sistemul convențional. Un procent mediu pe o fermă de găini în sistem ecologic variază între 70 și 80%, pe când într-o fermă convențională se ajunge la valori un pic mai mari când vorbim de producții. Totul depinde de ce greșeli faci, cât de constant ești în furajarea păsărilor. Nu trebuie să lipsească anumite ingrediente, trebuie avută mare grijă, să nu se facă schimbări bruște. Având în vedere că stau și afară, normal că procentul de ouat variază destul de mult.

– Cam câte ouă produce ferma într-un ciclu de producție?

– Per total fermă, într-un an, ajungem la 900.000 – 1.000.000 de ouă.

– Unde vindeți ouăle produse în ferma de aici, din Călărași?

– Piața de desfacere este asigurată de București în mare parte și Constanța. Ouăle ajung de regulă în magazinele mari, rețeaua Mega Image și Auchan.

– Sub ce brand, cum le-ați numit?

– Brandul propriu este GĂLBENUȘ DE BĂRĂGAN, inspirat chiar de culoarea galben intens a gălbenușului.

– Galbenu, nu portocaliu…

– Ceea ce s-a impus de ceva vreme de unii producători ca fiind gălbenuș portocaliu nu este o culoare naturală.

– Dar ce dă această culoare?

– Nu știu exact, însă sunt ingrediente care adăugate în furajarea găinilor pot influența culoarea oului. Poate fi chiar boia sau produse de sinteză care dau această culoare roșie.

– Ce ți se pare cel mai greu în această afacere?

– Vânzarea a fost până acum câțiva ani o problemă foarte mare. Piața nu era atât de dezvoltată, magazinele erau reticente în a introduce ca și produs oul ecologic. Acum trebuie să fim atenți la hrană. Furajarea, modul de prepararea a hranei cred că poate fi mai bine controlat.

– Am văzut că pe piață există tendința de a îmbunătăți calitatea ouălelor aducând în compoziția lor tot felul de alte elemente, cum ar fi seleniu, se vorbește de oul antistres… Este doar marketing sau chiar vorbim de un produs inovativ?

– În hrana găinilor folosim premix-uri care conțin tot felul de minerale, de vitamine, ceea ce se traduce printr-un ou cu calități foarte bune. Spre exemplu, noi adăugăm în hrana lor și semințe de in, care conțin Omega 6. Probabil am inovat, dar fără să știm sau nu am valorificat acest aspect în strategiile noastre de marketing. Dar pot să spun că am văzut anul acesta la Târgul de la Nuremberg, o cooperativă mare din Danemarca care promovau Oul Fitness. L-au numit așa pentru că adaugă în hrana lor semințe de in, care așa cum v-am spus, conțin Omega. Lucru pe care și noi îl făceam, dar nu le-am promovat ca atare. Urmează să ne folosim și noi de aceste aspecte în promovare produselor.

– Deci am putea spune că la Călărași se produce oul fitness de Bărăgan. V-ați stabilit obiective pentru anul acesta, aveți ceva de îndeplinit?

– Obiective ar fi, de extindere a capacității, cu încă 3 hale. Ar însemna să ne dublăm capacitatea de producție. Dar vedem cum vor decurge lucrurile anul acesta.

– Cum apreciezi anul acesta? Este unul bun sau dimpotrivă?

– Dacă luăm în calcul doar ferma de găini, este un an bun. Având în vedere că pe piață au fost unele ferme care au ieșit din sistem, dar au apărut altele, pot spune că de un an și jumătate probleme cu desfacerea nu avem, iar magazinele cer un volum din ce în ce mai mare. De aici și dorința noastră să extindem capacitatea de producție.

– Cam la ce valoare se ridică investiția într-o fermă de găini ouătoare ecologice?

– În primul rând trebuie asigurat spațiul exterior, care înseamnă cel puțin 4 mp/găină. Dacă ne gândim că într-o hală sunt 3.000 de păsări, înseamnă că pentru acestea este nevoie de 12.000 mp exteriori. Spațiul interior poate fi mai mic, dar nu mai puțin de 5 găini/mp. Valoarea investiției depinde de foarte mulți factori, dar un minim ar fi 100.000 euro. De maxim nu vorbim, suma crește pe măsură ce sunt adăugate tot felul de echipamente are îmbunătățesc bunăstarea păsărilor.

– Creșterea acestor găini este o afacere profitabilă? 

Ca orice afacere este profitabilă sau trebuie să o faci să fie profitabilă. Îți permiți să ai pierderi, ți le planifici, dar când tragi linie trebuie să fii pe plus.

– Mihai, ce ești de meserie?

– Inginer, am terminat Facultatea de Inginerie Economică în Agricultură în 2010, dar am o experiență bună din ferma vegetală, pentru că am stat mult pe lângă tatăl meu.

– Faci o treabă foarte bună, felicitări pentru afacerea ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.