Idee de afacere: IKEA va produce mobilă din paie indiene

Idee de afacere: IKEA va produce mobilă din paie indiene
Adriana BUNEA

Producătorul suedez de mobilă IKEA, crede că are o soluție pentru rezolvarea măcar parțială a problemele legate de poluare ale capitalei indiene New Delhi.

La doar trei luni de la înființarea primului magazin din India, cel mai mare retailer de mobilă din lume a declarat. Pe 15 noiembrie, că va începe să colecteze paie de orez de la fermierii din nordul Indiei pentru a le folosi ca materie primă pentru produsele vândute aici.

În prezent, majoritatea agricultorilor ard paiele rămase în urma recoltării, considerând că acesta este cel mai simplu și mai economic mod de a pregăti terenul pentru următorul sezon de însămânțare. Fumul rezultat este una dintre sursele smogului gros care acoperă New Delhi în fiecare iarnă. Guvernul indian estimează că arderea culturilor produce în fiecare an aproximativ 25%  din poluarea aerului din capitala Indiei.

India va fi prima piață în care IKEA va transforma reziduurile de orez în materie primă pentru produsele sale. “Începând cu India, IKEA dorește să transforme paiele de orez într-o nouă sursă de materiale regenerabile. Ambiția noastră este de a crea un model pentru reducerea poluării aerului, care ar putea fi reprodus și în alte mega-situri “, a declarat Helene Davidsson, manager de sustenabilitate la IKEA.

Padurile de paie au diferite utilizări, printre care furajele pentru bovine, compost și fabricarea celulozei pentru hârtie. Davidsson nu a împărtășit detalii cu privire la ceea ce compania dorește să producă din paie, dar a spus că au fost pregătite câteva prototipuri.

Primul produs va fi gata până la sfârșitul anului 2018 și va fi disponibil pentru vânzare în magazinele IKEA din India până în 2019-2020. Acestea vor fi introduse treptat pe mai multe piețe, a afirmat retailerul suedez într-o declarație care anunță inițiativa.

IKEA a declarat că lucrează cu ONG-uri, furnizori și agricultori de dimensiuni mici pentru a obține și procura paiele reziduale de orez. Totuși, compania a refuzat să precizeze volumull de paie de orez pe care îl va procura. Numai statul indian Punjab produce până la 20 de milioane de tone în fiecare an.

Leave a Reply

Your email address will not be published.