Produsele ecologice, o necessitate pentru consumatorul român

Produsele ecologice, o necessitate pentru consumatorul român
Sandra Popa

 

Interviu cu Marius Casis, organizatorul Târgului ECO-INT dedicat sectorului ecologic și fondatorul revistei EcoAgricultura

 

– În numărul anterior al revistei EcoAgricultura României anuțam organizarea celui mai mare eveniment dedicat agriculturii ecologice. Vă întreb, acum după terminarea acestui eveniment, cum apreciați această ediție?

– Cea de-a doua ediţie a Târgului Internaţional al producătorilor şi procesatorilor din agricultura ecologică ECO-INT 2018 a depăşit aşteptările mele şi s-a dovedit a fi superioară primei ediţii prin complexitate, număr mare de expozanţi şi, desigur, certitudinea promovării agriculturii ecologice în mod mult mai facil.

– Ce spun cifrele despre această ediție? Câți expozanți au fost, câți vizitatori, suprafața alocată? Seminarii/conferințe dedicate sectorului…

– Referitor la expozanţi, numărul acestora s-a dublat faţă de ediţia precedentă, respectiv 38 faţă de 20. De asemenea, la conferinţele dedicate noutăţilor din agricultura ecologică numărul participanţilor s-a triplat, iar interactivitatea constantă a dus la prognozarea unor soluţii reale de rezolvare a unor carențe conştientizate în sistemul ecologic. Mai mult, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost prezent pe toată durata târgului prin participarerea doamnei Secretar de Stat Rodica Darie. Nu în ultimul rând, s-a desfăşurat prima ediţie a Concursului de gastronomie pentru liceeni, concurs care are ca obiectiv principal conştientizarea de către elevi a importanţei unui stil de viaţă sănătos printr-o alimentaţie sănătoasă care, desigur, debutează de la o agricultură ecologică.

– Care credeți că au fost punctele forte ale manifestării?

– Punctele forte ale manifestării au fost, în mod cert, sprijinul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, numărul mare de expozanţi şi, astfel, constatarea noastră că, în materie de producători şi procesatori ne situăm foarte bine – lipsind doar o promovare eficientă şi o informare corectă a consumatorului -, adăugându-se ca punct tare şi participarea liceenilor, cei care constituie viitorii cetăţeni proactivi în care ne încredem.

– Ce ar putea fi îmbunătățit la nivel de organizare?

– Consider că al nivel de organizare avem toate pârghiile necesare şi tot sprijinul de resort, al autorităţilor locale, al unei echipe care crede în tot ceea ce întreprinde.

– Într-o lume ideală, cum ar arăta o manifestare perfectă dedicată celor care produc hrană bio?

– O manifestare ideală este, în viziunea me, desigur, cea care îşi atinge principalul obiectiv, şi anume conştientizarea de către cetăţeni a importanţei unui stil de viaţă sănătos prin alimentaţia sănătoasă bazată pe produse ecologice şi, astfel, antrenarea întregului mecanism care debutează de la prelucrarea pământului, ultilizarea utilajelor agricole adecvate, la fertilizatorii ecologici şi a procesării în condiţii optime. Pentru aceasta fiecare consumator să ştie ce cumpără, ce consumă şi care sunt beneficiile pentru el şi familia sa. Se ştie că sunt un promotor al agriculturii ecologice, tocmai pentru că alimentaţia este primul pas în sănătate.

– V-ați gândit deja ce elemente de noutate să aduceți la ediția de anul viitor?

– În mod sigur, fiecare ediţie va avea ceva inedit şi, fireşte, vom lăsa surprizele să aibă impact asupra participanţilor, ceea ce înseamnă că nu voi devoala ceea ce deja am gândit împreună cu echipa.

– Cum credeți că apreciază consumatorul român agricultura ecologică și produsele obținute în acest sistem, ca pe un moft sau ca pe o necesitate?

– Consider că, în general, consumator român nu este suficient informat asupra produselor obţinute în sistemul ecologic, de unde şi reticenţa de care ne lovim, însă principala carenţă este informarea corectă şi subliniez corectă, adică acea informare care să diferențieze clar ceea ce presupune un produs finit certificat ecologic şi ceea ce presupune un produs cu aditivi. Negreşit, produsele obţinute în sistemul ecologic sunt o necesitate pentru consumatorul român, însă principala sa reţinere în afara informării corecte este starea financiară precară care determină alegerea unui produs ieftin şi nociv, în detrimentul unui produs sănătos.

– Ce știți că se întâmplă pe această nișă a agriculturii ecologice în alte state? Care sunt tendințele?

– În primul rând, nu vorbim despre o nişă deoarece am minimaliza rolul agriculturii ecologice. Este o realitate, o cerinţă, o necesitate, doar că trebuie să instituim o cultură a agriculturii sănătoase pe care o practicau strămoşii noştri. În statele puternic dezvoltate, agricultura ecologică ocupă un loc principal, făcându-se eforturi susţinute în acest sens, ceea ce la noi încă a rămas un deziderat, însă avem certitudinea că lucrurile se vor schimba prin înlăturarea birocraţiei, schimbarea legislaţiei în unele puncte şi informarea corectă a consumatorului. Sunt multe de punctat aici, însă prefer să las să vorbească fapte precum acest târg, Revista EcoAgricultura românescă să vorbească de la sine ca paşi în acest sens care să antreneze şi alte foruri.

– În ce măsură credeți că noul PNDR va sprijini fermele care vor să treacă din sistemul convențional în cel ecologic?

– Am certitudinea că noul PNDR va sprijini fermele care vor să treacă în sistemul ecologic, trebuie ca acestea să conştientizeze că este o necesitate şi implică şi efort din partea lor, deci ar trebui o consecvenţă în a insista că acest fapt este benefic.

– Ce mesaj ați transmite autorităților, celor care gândesc politicile agricole?

– Nu ştiu cât impact va avea mesajul meu, însă cred că cei care gândesc politicile agricole ar face un prin pas prin convocarea tuturor segmentelor – agricol, forestier, zootehnic – pentru a face un sumar al nevoile preliminare şi a interacţiona unitar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.