DESPĂGUBIRI PENTRU PAGUBELE PROVOCATE DE URȘI ȘI LUPI

DESPĂGUBIRI PENTRU PAGUBELE PROVOCATE DE URȘI ȘI LUPI

Comisia Europeană a luat o decizie pentru care va permite agricultorilor să primească despăgubiri complete pentru daunele cauzate de animalele protejate, cum ar fi lupii și urșii. Și investițiile pe care agricultorii le vor face  pentru a preveni astfel de daune, cum ar fi construirea de garduri electrice sau achiziționarea câinilor de pază, vor fi, de asemenea, rambursate integral.

Decizia are ca scop creșterea sprijinului acordat fermierilor din zonele în care sunt prezente carnivorele mari.

Succesul politicii UE de conservare depinde în parte de gestionarea eficientă a conflictelor asociate conservării animalelor protejate. Sprijinul pentru soluționarea conflictelor asociate cu conservarea animalelor protejate poate fi acordat din fondurile UE, în special din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și din fonduri naționale (ajutoare de stat).

Normele privind ajutoarele de stat aplicabile compensării prejudiciilor cauzate de animalele protejate erau prevăzute în orientările Uniunii Europene privind ajutorul de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale 2014-2020. Până în prezent, doar 80% din investiții puteau fi rambursate prin ajutorul de stat. Decizia aceasta modifică liniile directoare pentru a aduce această rată la 100%. De asemenea, statelor membre li se va permite să ramburseze 100% din costurile indirecte, cum ar fi costurile sanitar-veterinare rezultate din tratarea animalelor rănite și costul forței de muncă legate de căutarea animalelor dispărute ca urmare a unui atac al unui animal protejat.

(A.B.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.