AN BUN, PROVOCĂRI MARI

AN BUN, PROVOCĂRI MARI
       Cea mai mare fermă de vermicultură din Europa se află la Buzău. Aici se produce renumitul vermicompost BioHumusSol, dar și o paletă largă de alte produse organice, certificate ecologic care și-au dovedit eficiența atât în agricultura convențională, cât și în cea ecologică. Pentru că este sfârșit de an și momentul bilanțurilor, am stat de vorbă cu Mircea Voinea, directorul general al companiei Biohumussol și sufletul afacerii cu râme.

             – La final de an agricol fermierii strâng recolta. Biohumussol a tras linie? Cum vă încheiați anul fiscal și agricol?

– Din punct de vedere fiscal, ca de fiecare dată, am satisfacția că mi-am plătit toate taxele la zi. Nu datorez nimănui nimic. Și mai am satisfacția că prin taxele pe care le-am plătit, am ajutat câteva sute, poate mii de familii de români, să aibe acces la medicamente, educație, o hrană sănătoasă. Cel puțin așa sper eu! Sper din toată inima că acolo se duc “banii fiscalizați” pe care BHS BIO INNOVATION îi plătește către stat. Din punct de vedere agricol închei anul cu o satisfacție imensă! Anul acesta a fost un an cumplit de greu, care a debutat cu precipitatii multe, foarte multe, după care a urmat o secetă puternică și prelungită! Asta, pentru culturile agricole, pentru fermieri se traduce într-un singur cuvânt: dezastru! Nu poți să însămânțezi, să înființezi culturi când este umiditate excesivă. Pe de altă parte, la secetă orice plantă moare sau producția tinde spre 0. Așadar, a fost un an în care am trecut de la o extremă la alta.
Acum o să mă întrebați dacă nu cumva am greșit când am afirmat ” satisfacție imensă”. Această satisfacție vine din faptul că produsele BHS Bio Innovation, au salvat de la faliment, ba chiar au adus un profit considerabil pentru  câteva sute de fermieri și au salvat culturile de pe câteva zeci de mii de hectare.

Vă stau la dispoziție cu dovezile filmate, cu întâlnirile în camp, cu demonstrațiile făcute în zeci de ferme, la care au participat sute, mii de fermieri și prin evenimentele de informare pe care le-am organizat în parteneriat cu firma Rod Bun.

Fermierii care au aplicat tehnologiile recomandate de BHS Bio Innovation, în condițiile de secetă cumplită, au depășit spre exemplu la grâu productii de 7.000-8.000 Kg/ha. Acum, sper că ați înțeles de ce am afirmat “satisfacție imensă”. Produsele BHS și-au dovedit eficiența, superioritatea. Aș putea spune, fără să greșesc că produsele BHS intră în categoria “asigurarea pe cultură”.

            – Pe ce credeți că se bazează fermierii atunci când i-au decizia de a cumpăra un produs fitosanitar sau altul?

– Of, din păcate și cu mare tristețe o spun, după aproape 20 de ani de când am început să vând primul produs – Biohumussol, decizia fermierului de a cumpăra, este fundamental influențată și manipulată de insistența dealerului sau a reclamei agresive. O spun răspicat și îmi asum ceea ce spun! Eu am sperat că această decizie va veni în urma testărilor personale și a rezultatelor obținute în ferma proprie, dar din păcate, nu este așa.

Ce credeți că folosesc fermierii ca sursă de informare, internetul, revistele de specialitate, recomandările de la alți fermieri, sau recomandările unor consultanți agricoli?

– Sincer, nu știu cât de mult își doresc fermierii să se informeze personal și din ce sursa sau pe ce căi! Afirm încă o dată, că am convingerea fermă că sursa lor de informare e „agresivitatea” şi insistenţa dealer-ului sau a reclamei!

            – Aveți experiența vânzărilor, ce preferă fermierii români, inputuri românești sau străine? De ce?

– O să vă dezamăgesc! Eu nu am experienţa vânzărilor. Însă am experienţa producerii de inputuri! Ce prefera romanii,iar nu ştiu,dar ştiu că după ce au folosit sau au testat produsele mele, niciun fermier nu a reclamat vreo „insatisfactie”! Fiecare fermier care a testat vreun produs BHS,  a devenit client fidel!  Problema e să-l conving să testeze o dată.

             – Care sunt produsele oferite de compania pe care o conduceți și ce beneficii aduce fiecare produs?

– Având în vedere că BHS şi-a mărit gama de produse, am să fiu cât mai succint ca să nu plictisim. Biohumussol Lichid este un îngrășământ organic 100%, un fertilizant humic activ, pur ecologic, ce stimulează creșterea și sănătatea plantelor. Etamin – este un biostimulator NPK ecologic cu microelemente și L-aminoacizi. Acesta facilitează sintetizarea proteinelor permițând plantei să treacă peste perioadele de stres termic sau hidric. Biohumussol Solid (vermicompost) – este un îngrășământ natural de generație nouă, pur ecologic, produs cu ajutorul râmelor. Este un fertilizant concentrat, mineral-organic unic, neavând în compoziția sa niciun fel de conservant. Eco Bio Humus – este un stimulator al creșterii foarte concentrat, 100% organic pentru toate tipurile de culturi agricole și horticole. Ca fertilizator humic activ, pur ecologic, acesta stimulează creșterea și sănătatea plantelor. Bioprotekt – este un insecto fungicid organic 100%, realizat din ulei de neem, materie organică, microorganisme, uleiuri esențiale, acizi humici și huminici cu rol protector pentru plante (Trichoderma harzianum).
Bioprotekt combate Lepidoptera, Viermele sârmă, Buha semănăturilor (Agrotis Segetum), Afidele (Aphis sambuci, Aphis pomi, Dyshapis plataginea), Tanymecus, Musculița albă (Trialeurodes vaporariorum), Episyrphus balteatus (Diptera), Gândacul de colorado, Tripsi, Viermele roșu al paiului (Hiplodiplozis marginala), Gărgărița (Eurygaster sp). Bioinsekt – este un alt insecticid ecologic, sistemic și de spectru larg, formulat pe bază de ulei de neem, materie organică, microorganisme, uleiuri esențiale, acizi humici și huminici cu rol protector pentru plante (Trichoderma harzianum). Acesta combate Lepidoptera, Viermele sârmă, Buha semănăturilor (Agrotis Segetum), Afidele (Aphis sambuci, Aphis pomi, Dyshapis plataginea), Tanymecus, Musculița albă (Trialeurodes vaporariorum), Episyrphus balteatus (Diptera), Gândacul de colorado, Tripși, Viermele roșu al paiului (Hiplodiplozis marginala), Gărgărița (Eurygaster sp). Un alt produs organic cu proprietăți insecticide este Neemex este un produs organic cu proprietăți insecticide obținut dintr-un extract de ulei din semințele copacului Azadiracta indica. Modalitățile de acțiune ale Neemex sunt: regularizează creșterea, oprește creșterea și acțiunea hormonului ecdison, face imposibilă consumarea plantei de catre dăunători, reduce fertilitatea adulților și ouălelor dăunătorilor. Pentru semințe avem Biosem, un produs organic 100%, realizat din ulei de neem, materie organică, microorganisme, trichoderma, acizi humici și huminici cu rol protector pentru semințe. Biosem ajută la controlul dăunatorilor, agenților patogeni și fungi care atacă sămânța, dintre care enumeram: Rhizoctonia sp. Fusarium sp. Pythium sp. Larve de tanymecus, Buha semănăturii, precum și bacterii, nematozi, acarieni, etc.

                – Știu că aveți un parteneriat cu cei care folosesc produsele Biohumussol, cum funcționează mai exact?
– Perfect!
Veți menține acest parteneriat în continuare? Se pot alătura acestui parteneriat și alți fermieri?
– Da!

                – Vorbind tot de parteneriate se pare că sunteți pe cale să rezolvați o mare problemă a celor care produc hrană ecologică, pentru că alături de Iarmaroc în București oferiți acestora spațiu gratuit pentru valorificarea produselor în Piața Filaret. Ce ar trebui să știe cei care vor să vină să își vândă marfa acolo?

– Răspunsul la această întrebare e lung și complex. Cred că cel mai în măsură să vă răspundă ar fi chiar coordonatorul proiectului, George Robu. Ceea ce pot să vă spun eu, e faptul că BHS a dorit și s-a luptat de-a lungul anilor „să închidă circuitul”, respectiv să creeze piața de desfacere pentru producătorii din domeniul agricol certificați ecologic. Am reusit impreuna să demarăm Proiectul numit „Iarmaroc în București” prin care într-adevar, producatorii agricoli certificati ecologic au piață de desfacere pentru produsele lor.

–   Cum simțiți piața produselor ecologice? Care este trendul?
– Am convingerea ca viitorul este al agriculturii și al pieții produselor ecologice.

Cum vedeți segmentul agriculturii ecologice din România în viitor?
– Sunt optimist. Todeauna am fost optimist!  Am spus-o mai înainte: am convingerea ca viitorul e al agriculturii ecologice, chiar dacă în momentul de fată ‚autoritățile române nu fac practic nimic pentru sustinerea agriculturii ecologice. Viata, societatea, nevoile oamenilor, imping din ce in ce mai mult agricultura mondială sau locală…pe făgașul ecologiei.

 

Sandra Popa 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.