SFECLA ROȘIE ECOLOGICĂ IA DRUMUL SPANIEI!

SFECLA ROȘIE ECOLOGICĂ IA DRUMUL SPANIEI!

Aurel Petruș, fermier din Ștefan cel Mare, județul Călărași, face o agricultură ecologică dinamică, cu abordări tehnologice inovatoare și cu rezultate din ce în ce mai bune. Cu rotații în 12 -14 culturi diferite, dar și cu folosirea atentă a produselor certificate ecologic laolată cu soluții pe bază de urzică sau chiar boji!

 

Sfecla roșie de România, regină pentru consumatorii din Spania

Ajung aproape în fiecare an la Aurel Petruș și de fiecare dată am impresia că timpul s-a dilatat. De fiecare dată găsesc noutăți, atât în ce privește achiziția de utilaje ori extinderea activității dar, mai ales, în dinamica cu care se adaptează economiei de piață. Anul acesta l-am prins în mijlocul activității de recoltat sfeclă roșie cu o combină nouă pe care a dat 37.000 euro. De fapt, sfecla roșie l-a pus la o cheltuială (a se citi investiție!) de peste 100.000 euro. Imediat după recoltat sfecla a intră într-o linie de sortare (cumpărată la mâna a doua cu 30.000 euro) apoi în big bags-uri. Big bags-uri care sunt așezate rapid într-un depozit cu atmosferă controlată, cu o capacitate de circa 100 t (achiziționat special pentru sfecla roșie) în așteptarea camioanelor. Cu o zi înainte, patru camioane au luat drumul Spaniei, acolo unde sfecla este curățată, fiartă și pusă apoi în pungi vidate, patru câte patru. Aurel Petruș spune că a crescut mult cererea de sfeclă roșie ecologică și de aceea a fost nevoit să înființeze și cultura a doua de sfeclă pe o solă de 14 ha, de unde a recoltat mazăre de toamnă și camelină (2.700 kg mazăre și 700 kg camelină/ha într-o cultură combinată în care camelina oferă sprijin mazării de toamnă). Recoltatul sfeclei roșii se făcea pe o solă de 11,85 ha cu o producție medie de 50 t/ha (la un preț mediu de 200 euro/t) iar pe sola de 14 ha de cultura a doua am găsit o echipă de femei care aplicau erbicidul Sapazin (prașilă manuală) cu metoda tradițională a sapei! Cu siguranță este un business bun, dar care necesită un volum intens de muncă din ce am văzut cu ochii mei.

Produsele Daymsa certificate ecologic l-au ajutat foarte mult pe Aurel Petruș

Naturcomplet G (este un ameliorator de sol, obținut dintr-un cărbune special de suprafață, Leonardita, produs sub formă granulată ce poate fi aplicat mecanizat. Reprezintă o soluție ideală pentru îmbunătățirea calității solului și favorizarea absorbției elementelor nutritive prezente în sol) a fost folosit ca starter la cultura de sfeclă roșie, dar l-a mai folosit apoi la semințele de porumb cu un mare succes. Semințele de porumb nu au mai fost scoase de ciori din teren. „Am amestecat semințele de porumb cu Raisa Mix (este un produs de ultimă generație dezvoltat special pentru stimularea puternică a dezvoltării radiculare și creșterea absorbției hranei, mai ales în faza de germinare și transplantare sau ori de câte ori planta se află în perioada de înflorire, legare, dezvoltare fructe, boli, stres. Raiza Mix este un produs ce conține extract de alge marine – Ascophyllum nodosum – total solubil în apă și îmbogățit cu L-aminoacizi liberi) și Naturcomplet G, iar boabele au căpătat culoarea pământului. Oricum, probabil această culoare, l-au făcut pe principalul meu dăunător la porumb (noi nu avem probleme cu rățișoara aici), cioara, să nu mă mai deranjeze în lan. Desigur că ciorile atacă și când porumbul este abia răsărit, dar anul acesta nu am mai avut aceste atacuri”, poveștește fermierul călărășean despre efectul de mantă al folosirii fertilizantului starter Naturcomplet G de la Daymsa. La semințele de grâu a folosit Raisa Mix (2l/t) împreună cu Naturcomplet G și sulfat de cupru. Și a obținut recolte de 5,1 t/ha. La sfecla roșie a folosit produsul de top al Daymsa, Naturamin WSP (80% aminoacizi liberi) pentru a elimina stresul din perioada de secetă din acestă primăvară (aproape 60 de zile fără ploaie). „Am intervenit cu 700 g/ha Naturamin WSP aplicat foliar împreună cu sulfat de cupru și am salvat cultura!”, precizează cu un ton bucuros Aurel Petruș binefacerile Naturaminului. Naturamin WSP pe care l-a folosit cu succes și la rapiță, atât în toamnă cât și la fiecare tratament pentru evitarea stresului.

Cât privește soluțiile pe care le obține din urzică, Aurel Petruș continuă să fie din ce în ce mai bun. Acum scoate un piretroid din boji care se dovedește un insecticid foarte bun și relativ ieftin. Cât privește amestecul de găinaț de găină cu dolomită, locul unde o făcea a fost ocupat de linia de sortare, dar în momentul când va termina platforma de 20.000 tone pentru bălegar va ridica acolo o construcție pentru continuarea acestui procedeu de amestec foarte bun pentru plante.

 

Noutățile fermierului din Ștefan cel Mare se văd și la utilaje

A reușit să-și cumpere o combină de recoltat cereale de la Titan Machinery, un Case IH 6140 cu axial flow care a venit și cu un bonus gras, o remorcă T 680 Pronar. Este foarte mulțumit de combină, chiar încântat, spune Aurel Petruș. Cum la fel de mult este încântat de achiziția unei semănători Horsch Pronto 6 DC, pe care a ales-o în principal pentru cultura de rapiță. Iar dacă tot a cumpărat de la Mewi ceva, nu a putut să nu achiziționeze și un tractor Fendt. Dar, ce este chiar foarte important, în toamna acesta mai ridică trei hale pentru găinile ouătoare care fac deja celebrul „Gălbenuș de Bărăgan”. Semn că piața este în creștere pe sectorul ecologic. Așa se face că parcul tehnologic se extinde în fiecare an. Chiar și mașinile cu care se deplasează în teren. Deși Aurel Petruș spune că cel mai bun pentru deplasările pe cele 1.300 ha este tot Dusterul, de care nu se desparte am văzut și un 4X4 japonez adăstând în parcarea de la birourile fermei.

 

Anul acesta fermierul s-a implicat în asocierea fermierilor din ecologic

Păstrează o relație bună și cu platforma AIDER de unde a luat ideea să pună rapiță amestecată cu lucernă cu ajutorul Horsch Pronto 6 DC. În așa fel încât după recoltarea rapiței să rămână lucerna pe sol pentru fixarea azotului într-un mod cu totul și cu totul natural. „Mă înțeleg bine cu cei din AIDER deși eu recomand și folosesc arătura. Cel puțin în cultura ecologică minim tillage nu se preteză. Chiar și cu arătura am avut ocazia să obțin insuccese din pricina îmburuienării. Mai ales la inul pentru ulei”. A participat la platforma organizată de Bioterra la Cluj unde au semnat actul de constituire al asociației.

A și participat pentru al doilea an la tîrgul eco de la Bacău organizat de Marius Casis și Ioan Toncea. Dar principala sa grijă rămâne diversificarea plantelor de cultură pentru asigurarea unui asolament aproape perfect. De aceea anul acesta a avut 342 ha cu grâu, 376 ha cu floarea soarelui (o cultură care arăta impresionant!), 145 ha cu rapiță, 115 ha cu năut (nu a fost un an prea fericit pentru năut), 100 ha cu mazăre de toamnă și camelină, 89 ha cu porumb, 30 ha cu soia pentru boabe (din care 8,8 ha le-a pus din pricină că fasolea a avut probleme ca și bobul și a trebuit să le întoarcă), 89 ha cu in pentru ulei, lucernă pe 4,3 ha și secară pe aproape 5 ha. „Aproape că le-am pomenit pe toate” spune fermierul zâmbind cumva obosit. Apoi am luat drumul câmpului, acolo unde m-a impresionat floarea soarelui care nu avea buruieni aproape deloc, dar și femeile cu sapa care serveau prânzul la umbra unei remorci, ca o întoarcere în satul meu acolo unde prașila mecanică este încă cel mai bun erbicid!    (Tudor CALOTESCU)

Leave a Reply

Your email address will not be published.