ZMEURARII DIN GORNET

ZMEURARII DIN GORNET

          Există, în Muntenia, o comună cu o mare tradiție în cultura zmeurului: Gornet, județul Prahova. Deunăzi vreme, administrația locală s-a gândit că poate transforma această  îndeletnicire în brand al localității, instituind, din 2014, un festival al zmeurei. Cât de mult a reușit această strategie de marketing? Cea mai simplă regulă spune orice demers își atinge scopul dacă se soldează cu un plus economic în bugetul producătorilor. În ce măsură s-a întâmplat acest lucru nu se cunoaște deocamdată. Localnicii continuă să-și valorifice marfa cum au făcut-o și până acum, fie pe filiere proprii, fie așteptând cu marfa la margine de drum, fie în piețele orașelor din apropiere (Ploiești, în principal). Doar 2-3 cultivatori mai mari se pot lăuda că au o piață de desfacere sigură.

 

Comuna Gornet este o localitate mică (2.178,78 ha și 2.922 de locuitori), situată în zona de deal a județului Prahova, la 15 km de Vălenii de Munte și 4,5 km față de drumul național Ploiești-Cheia-Brașov. Cadrul natural este unul deosebit, dar nu și standarul de viață al locuitorilor. Am spune că, dincolo de infrastructura asigurată de primărie (drumuri asfaltate 75% , gaze 80%, apă 100%), oamenii de aici își duc viața molcom, oarecum sărăcăcios, „ritm” specific pentru cel puțin jumătate din mediul rural românesc. Gornenii au reușit însă să iasă din tipar cu altceva. Prima dată s-a întâmplat acest lucru în 1917, când Regele Ferdinand a acordat Gornetului locul I pe țară pentru perele de toamnă! Despre zmeură nu se știe când a ajuns să fie, nu exagerăm, un stil de a fi. Localnicii spun doar că „s-au născut și au crescut printre plantații”. Până în 1989, suprafața era una consistentă. După anul 1990 a apărut declinul ca peste tot, fiind apoi nevoie de aproape două decenii ca plantațiile să fie reînființate aproape în fiecare gospodărie, în loturi de cel puțin 1.000 mp și maximum 1 ha. Suprafața cultivată cu zmeur ajunsese, în 2017,  la 60 ha, iar producția totală-la peste 300 de tone. Producătorii au propria lor tehnologie de cultură, învățată peste ani, care se încadrează în ceea ce noi numim agricultură ecologică. Adică chiar nu se ating de cultură cu vreun produs chimic. În ultima perioadă s-a manifestat interesul tinerilor pentru a intra în acest tip de afacere, ceea ce ar putea fi un semn bun pentru viitorul așezării. În 2014, s-a inițiat și primul festival al zmeurei, bloggerii locali fiind cei care ai promovat fructul în spațiul online. În timp s-au creat și ceva parteneriate, dar cel mai important ar fi că autoritățile locale au început să promoveze fructul, în piețele din diferite orașe, sub brandul „produs ecologic în Gornet”. De altfel, perioada recoltării (10 iunie până la 15-20 iulie) face din așezare un soi de furnicar, cu producători ducând sau aducând lădițe cu zmeură, cu sute de mașini pe zi care vin goale și pleacă încărcate, cu măsuțe instalate la fiecare poartă. Și totuși nu i-am auzit vreodată pe localnici să fie mulțumiți de felul în care-și desfac producția. Poate de aici înainte vor fi inspirați de cei câțiva proprietari care au cultivat câte un hectar și care au încheiat contracte inclusiv cu marile lanțuri de magazine. O asociere poate nu le-ar strica…

Costurile de înființare a unei plantații de zmeură sunt ridicate. Banii pot fi recuperați însă rapid, cu condiția unei bune desfaceri a recoltei. La un hectar se plantează în jur de 6.700-8.000 de butași, în funcție de distanța de plantare între rânduri (2,5-3 metri), iar prețul materialului săditor variază de la 1 la 3,5 lei, în funcție de soi. O cheltuială importantă presupune pregătirea terenului pentru plantare, montarea sistemului de susținere pe șpalieri, instalația de irigare etc. S-ar putea ca investiția inițială să coste în jur 40-45.000 de lei/ha, fără cheltuielile de întreținere pentru primii trei ani. Producția variază între 6-8 tone, iar o plantație durează 7-9 ani.

 

Ana Șerban

Leave a Reply

Your email address will not be published.